Web portal Banovci City predstavlja 3 naselja koja se nalaze u istočnom Sremu, u opštini Stara Pazova na desnoj obali Dunava. Udaljena su 30 km od centra Beograda.

Pa da krenemo redom:Stari Banovci

Kad iz Stare Pazove krenete prema Dunavu, prvo ulazite u Stare Banovce.

Na mestu gde se sada nalaze Stari Banovci nalazilo se selo Banovci koje je nastalo između 15. i 16. veka. U to vreme susedna naselja tadašnjim Banovcima su bila sela Darinovci i Tusa. Ova mesta više ne postoje. Kroz Stare Banovce prolazi regionalni put koji se račva i povezuje Banovce sa Novom i Starom Pazovom, a ako krenete uzvodno Dunavom, stići ćete u Belegiš, Surduk i Stari i Novi Slankamen.

Ako krenete nizvodno Dunavom prema Beogradu doživećete prijatno iznenađenje jer ćete neprimetno iz tipično sremačkog seoskog ambijenta ući u naselje gradskog tipa, koje se prelepo uklopilo u ovom dunavskom priobalju. Dobrodošli u naselje «Banovci Dunav», ili kako ga njegovi stanovnici iz milošte po nekadašnjem izvođaču radova Kablaru iz Kraljeva prosto zovu «Kablar».

Naš Kablar se ugnezido između Starih i Novih Banovaca. Izbrisao je nekadašnju granicu između ova dva naselja i umesto mesta razdvajanja, postao spona između Starih i Novih Banovaca. Naselje je nastalo sredinom osamdesetih, izradnjom stambenih zgrada. Bilo je zamišljeno kao pretežno radničko naselje koje gravitira ka Beogradu. Banovci DunavPlanovi su bili ambiciozni. Izgrađen je dečiji vrtić, mesna zajednica i centralni trg sa ogromnom šahovskom tablom i figurama koje su izazov za naše penzionere. Naselje je trebalo da dobije i moderan dom zdravlja, bila je predviđena i dalja gradnja i njegovo proširivanje, ali su devedesete godine prošlog veka sve napore dobronamernih ljudi uništile. Polako, kao što to najčešće i biva sve je počelo da staje. Rat i sve najgore što on donosi od nesreća do droge i kriminala, učinili su da se naselje polako osipa i 2006 godine je zatvorena i mesna zajednica Banovci Dunav a naselje se od tada smatra delom Novih Banovaca.

Novi Banovci su sledeća naša stanica na putu ka Batajnici i Zemunu. Od kojih su udaljeni 12 km. Sa Batajnicom Zemunom i Beogradom, ih spaja regionalni put. To je onaj isti put koji se pruža duž celog toka Dunava od Novog i Starog Slankamena, Surduka i Belegiša. Za razliku od Starih, koji imaju Novi Banovcisamo pravoslavnu crkvu, u Novim Banovcima imate i staru katoličku crkvu i novoizgrađenu pravoslavnu. Tu ćete zateći i prelepu osnovnu školu, dom kulture, Kulturno umetničko društvo
«Branko Radičević». Područje na kojem se nalaze Novi Banovci naseljavano je još od davnina. U centru naselja postoji Rimsko arheološko nalazište Burgena. Novi Banovci predstavljali su raskrsnicu Istoka i Zapada a i dan danas u centru mesta postoji kuća pod nazivom "Janeskina kafana" koja je u tursko vreme služila kao konačište za sve vojnike i trgovce koji su putovali za Instanbul i Beč.
Pre Drugog svetskog rata skoro polovina stanovnika bili su Nemci, tj. Folksdojčeri. Posle završetka Drugog svetskog rata Hrvata je bilo najviše naseljnih u Novim Banovcima da bi ta slika počela da se menja 1950. godine kolonizacijom, kada Nove Banovce počinju da naseljavaju Srbi iz Dalmacije, Bosne i iz ostalih krajeva Srbije.

Takođe, pored Banovaca prolazi Auto put E-75 koji je najbrža i najbolja drumska veza Srbije sa Mađarskom, a preko nje i Evropom.