Main » Files » Internet » Brauzeri

Mozilla Firefox 3.6.1.2
[ Download from this server (8.17 Mb) · Download from mirror (~ 7mb) ] 20.November.2010, 08:34


Мозилин фајерфокс
(енгл. Mozilla Firefox) је браузер отвореног кода. Раније је био познат под именима „Феникс" и „Фајерберд", а настао је на темељима апарата „Геко" који је користио и раније популарни браузер Нетскејпа. Од 9. новембра 2004, од верзије 1.0, Фајерфокс је постао озбиљна конкуренција Интернет експлореру, који је тренутно најкоришћенији у свету.

Особине


Погодности укључене у Фајерфокс су отварање табова, провера граматике, напредна претрага, фаворити уживо, интегрисани менаџер преузимања фајлова, и сервис за претраживање у који је укључен Гугл. Развијачи Фајерфокса су циљали да произведу веб претраживач који „само сурфује интернетом" и обезбеђује најбоље могуће сурфовање, најширој могућој групи корисника.

Корисници могу да прилагођавају Фајерфокс са разним екстензијама и темама. Мозила одржава базу додатака на addons.mozilla.org са приближно 2.000 додатака од септембра 2007.

Фајерфокс пружа окружење за веб развијаче у којем они могу да користе уграђене алатке, као што је конзола за грешке или Дом инспектор, или екстензије, као што је Фајербуг.

Подршке стандарда

Мозила Фајерфокс подржава многе веб стандарде, укључујући HTML, XML, XHTML, SVG 1.1 (делимично), CSS, ECMAScript (JavaScript), DOM, MathML, DTD, XSLT, XPath, и PNG слике са алфа транспарентношћу. Фајерфокс такође подржава понуде за стандарде направљене од стране WHATWG као клијент, и канвас елемент.

Премда Фајерфокс 2 не дозвољава Acid2 стандард, Фајерфокс 3 Бета 2 дозвољава.

Безбедност

Фајерфокс користи сендбокс сигурносни механизам, и лимитира скрипте од приступања података са другог веб сајта базираном на истом оригиналну полису. Користи SSL/TLS да заштити комуникацију са веб серверима који користе јаку криптографију када користе https протокол. Такође пружа подршку за веб апликације које користе смарт-карту за проверу аутентичности.

Фондација Мозила омогућава "лов на баг-ове" истраживачима који открију сигурносне пропусте у Фајерфоксу. Званична упуства за савладавање безбедносних рањивости обесхрабрило је рана откривања рањивости тако да нападачима неда предност у стварању потенцијалних експлоита.

Фајерфокс има мање јавних познатих не решених сигурносних пропуста од Интернет експлорера, напреднија безбедност је често цитирана као разлог да се пребаците са Интернет експлорера на Фајерфокс. Вашингтон пост извештава да је критични безбедносни пропуст у Интернет експлореру био активан 284 дана у 2006. У поређењу, безбедносни пропуст у Фајерфоксу је био активан 9 дана пре него што је Мозила решила проблем.

У 2006. Симантекова студија је показала да, премда је Фајерфокс превазишао остале браузере у броју потвђених рањивости те године у септембру, су те рањивости брже исправљене него оне нађене у осталим браузерима. Симантек је касније појаснио њихову изјаву, говорећи да Фајерфокс и даље има мање пропуста од Интернет експлорера, колико су пребројали безбедносни истраживачи. Како од 2. јануара 2008, Фајрфокс 2 има пет нерешених сигурносних пропуста, најјачи од њих је проглашен „мање критичним" од стране Секуније. Интернет експлорер има седам нерешених пропуста, најјачи од њих је проглашен „умерено критичан" од стране Секуније.
Category: Brauzeri | Added by: Vladar | Tags: mozilla, firefox, Mozilla Firefox, Firefox 3.6.1.2
Views: 820 | Downloads: 529 | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Login ]