Main » 2010 » Decembar » 01
„Montevideo, Bog te video!" predstavlja projekat u produkciji kuće Intermedia Network u okviru koga su knjiga, igrani film, televizijska serija, dokumentarni film, monografija, izložba i niz pratećih događaja.
Projektom „Montevideo, Bog te video!" obeležava se 80 godina od Prvog svetskog prevenstva u fudbalu i više od toga -- 8 decenija od najvećeg uspeha jugoslovenskog i srpskog fudbala -- osvajanja III mesta na Prvom svetskom prvenstvu u Montevideu, Urugvaj, 1930. godine.
Knjiga „Montevideo, Bog te video!", poznatog sportskog novinara Vladimira Stankovića, poslužila je kao predložak Zvonimiru Šimunecu da zajedno sa saradnicima iz kuće Intermedia Network osmisle projekat i započnu njegovu realizaciju.
Važni događaji koji su predhodili „fudbalskoj epopeji", a naročito svetska promocija „malog-velikog ratničkog naroda sa Balkana", po mišljenju autora projekta predstavljaju obavezu da budu otrgnuti od zaborava i u pravom svetlu predstavljeni novim pokolenjima.
„Montevideo, Bog te video!" je priča o podvigu mladih srpskih fudbalera koji će u narednim godinama biti istinske zvezde, idoli narodnih masa. Blagoje-Moša Marjanović i Aleksandar Tirnanić -- Tirke bili su više od zvezda i još mnogo godina kasnije markantne figure u našem fudbalu. Projekat je zamišljen i kao dužni „omaž", svedočanstvo o vremenu u kome je, između svega ostalog, mala Srbija bila velika zahvaljući fudbalu i fudbalerima.
Ovo delo je podsećanje na taj podvig, na okolnosti u kojima je nastao, na ... Nastavak »
Kategorija: Kultura | Pregleda: 867 | Dodao: Vladar | Datum: 01.December.2010 | Komentari 0