Main » 2010 » Decembar » 1 » Uskoro premijera filma Montevideo, Bog te video
20:38
Uskoro premijera filma Montevideo, Bog te video
„Montevideo, Bog te video!" predstavlja projekat u produkciji kuće Intermedia Network u okviru koga su knjiga, igrani film, televizijska serija, dokumentarni film, monografija, izložba i niz pratećih događaja.
Projektom „Montevideo, Bog te video!" obeležava se 80 godina od Prvog svetskog prevenstva u fudbalu i više od toga -- 8 decenija od najvećeg uspeha jugoslovenskog i srpskog fudbala -- osvajanja III mesta na Prvom svetskom prvenstvu u Montevideu, Urugvaj, 1930. godine.
Knjiga „Montevideo, Bog te video!", poznatog sportskog novinara Vladimira Stankovića, poslužila je kao predložak Zvonimiru Šimunecu da zajedno sa saradnicima iz kuće Intermedia Network osmisle projekat i započnu njegovu realizaciju.
Važni događaji koji su predhodili „fudbalskoj epopeji", a naročito svetska promocija „malog-velikog ratničkog naroda sa Balkana", po mišljenju autora projekta predstavljaju obavezu da budu otrgnuti od zaborava i u pravom svetlu predstavljeni novim pokolenjima.
„Montevideo, Bog te video!" je priča o podvigu mladih srpskih fudbalera koji će u narednim godinama biti istinske zvezde, idoli narodnih masa. Blagoje-Moša Marjanović i Aleksandar Tirnanić -- Tirke bili su više od zvezda i još mnogo godina kasnije markantne figure u našem fudbalu. Projekat je zamišljen i kao dužni „omaž", svedočanstvo o vremenu u kome je, između svega ostalog, mala Srbija bila velika zahvaljući fudbalu i fudbalerima.
Ovo delo je podsećanje na taj podvig, na okolnosti u kojima je nastao, na junake koji su ga OSTVARILI, na obične ljude koji su ga ODŽIVELI, na sve one kojima su pre 80 godina beogradski mladići PROBUDILI NACIONALNI PONOS pobeđujući pod imenom Jugoslavije a zapravo pronoseći SLAVU SRBIJE.
Ovo je njihova priča.


Category: Kultura | Views: 867 | Added by: Vladar | Tags: Montevideo, Bog te video | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Login ]