Main » 2011 » Maj » 26 » Uhapsen Ratko Mladić
13:47
Uhapsen Ratko Mladić
Haški begunac Ratko Mladić uhapšen je jutros, saopštio je predsednik Srbije Boris Tadić.
"U ime republike Srbije obaveštavam vas da je danas tokom jutarnjih sati uhapšen Ratko Mladić u akciji koju su izvele koordinisano BIA i služba za otkrivanje ratnih zločina", rekao je Tadić na vanrednoj konferenciji za štampu.

 "Okončali smo jedan težak period naše istorije i skinuli ljagu sa Srbije i pripadnika srpskog naroda gde god da žive", rekao je Tadić.

 "Smatram da je ova akcija pokazala da su službe Republike Srbije učinile ovu zemlju sigurnom i obezbedile vladavinu prava i da je nas rad na traganju za opstuženim aza ratne zločine obezbedio da Srbija podigne svoj moralni kredibilitet u međunarodnoj javnosti i da se svi ukupni bezbenostni kapaciteti podignu na viši nivo. Najveći posao obavila je BIA", rekao je Tadić.

 Dobro je za Srbiju da je i ova stranica istorije zatvorena, naveo je Tadić.

 Optužnica protiv Mladića podignuta je pred Haškim tribunalom 1995. godine, a  u bekstvu je zvanično od kraja 1996.

 Predsednik Srbije je izrazio uverenje da će ovim pasti u vodu svi zaključci glavnog haškog tužioca Serža Bramerca. Ovim se ne završava istraga u Srbiji o tome ko mu je pomagao, naveo je predsednik i poručio da "svi koji to jesu činili biće procesuirani pred istraznim organima".

 Komentarišući činjenicu da je vest o hapšenju Mladića objavljena istog dana kada u Beograd dolazi visoka predstavnica EU Ketrin Ešton Tadić je rekao da je visoka predstavnica  jedna od onih koja je verovala u Srbiju.

"Želim da joj se zahvalim na tome", kazao je predsednik Srbije.

 Ne očekujem da Srbija zbog ovoga zapadne u političku nestabilnost, a svako ko pokuša tako nešto biće uhapšen i gonjen, rekao je Tadić, odgovarajući na pitanje da li očekuje nerede posle hapšenja Mladića.

Izvor: http://www.tanjug.rs/vest.asp?id=14188


Category: Srbija | Views: 2671 | Added by: Vladar | Tags: ratko mladic, tanjug | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Login ]